Ελληνικά English

Αξιοθέατα
Το ξενοδοχείο μας ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ βρίσκεται στους Κάτω Λουσούς. Η ονομασία Σουδενά είναι Σλαβικό τοπονύμιο που σημαίνει κρύος τόπος και συναντάται ως πρώην όνομα στους Ανω-Κάτω Λουσούς.

ΚΑΤΩ ΛΟΥΣΟΙ
Είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1.080 μέτρα στις πλαγιές των Αροανίων και αποτελούν έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας. Το χωριό μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σουδενά Αγίου Βασιλείου και μετονομάστηκε σε Λουσοί από κατοίκους οι οποίοι οικίστηκαν στα σημερινά χωριά Ανω-Κάτω Σουδενέϊκα (Λουσικά). Οι Λουσοί είναι ένα χωριό με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και απλώνεται σε μια περιοχή άγριας φυσικής ομορφιάς στους πρόποδες του ελατοδάσους του Χελμού, είναι δηλαδή ένα χωριό που συνδυάζει άριστη τη φύση, την ομορφιά και το παραδοσιακό αυθεντικό οικιστικό περιβάλλον. Αποτελεί ιδανικό σημείο για εξορμήσεις στα γύρω γραφικά χωριά,σε ιστορικά και φυσικά μνημεία και αξιοθέατα, και για τους λάτρες της φύσης και της άθλησης, αγαπημένο πεδίο δράσης για εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στη πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.α. Οι Λουσοί (Σουδενά) και η ευρύτερη περιοχή, τόπος γνωστός από την αρχαιότητα, αποτελεί σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης του 1921 αλλά και της Εθνικής Αντίστασης κατά της Γερμανικής κατοχής 1941-1943.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το ξηρό κλίμα διότι τα νερά από το λεκανοπέδιο καταλήγουν στις καταβόθρες(βλ.επόμενη σελίδα)γεγονός που δικαιολογεί την απουσία υγρασίας.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Το δημοτικό σχολείο βρίσκεται δίπλα από το ξενοδοχείο μας. Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το οποίο χρειάζεται ειδική κρατική προστασία μαζί με το περιβάλλοντα χώρο του γιατί αποτελεί αξιόλογο δείγμα σχολικού κτιρίου, σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής. Ο μικρός αριθμός κατοίκων δεν επέτρεπε τη λειτουργία αυτοδύναμου δημοτικού.

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΙΜΕΖΑΙΩΝ
Ο Πύργος της ιστορικής οικογένειας Πετιμεζά βρίσκεται 1.5 χλμ από το ξενοδοχείο μας,είναι ένας από τους παλαιότερους πύργους της ορεινής Πελοπονήσσου. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωμένης κατοικίας και υπήρξε κέντρο αντίστασης εναντίον των Τούρκων.

ΦΑΡΑΓΓΙ-ΟΔΟΝΤΟΤΟΣ
Το τελευταίο ανηφορικό κομμάτι με "δόντια" είναι ο σταθμός της Ζαχλωρούς όπου κάποιος έχει την ευκαιρία με τα πόδια να επισκεφτεί το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Στη συνέχεια περνάει από το σταθμό της Κερπινής και καταλήγει στο σταθμό των Καλαβρύτων. Η διαδρομή του είναι μαγευτική και δεν αφήνει λεπτό τον επιβάτη να αφοσιωθεί σε κάτι άλλο.
Από το Μέγα Σπήλαιο της Κάτω Ζαχλωρούς έως την Κερπινή θα θαυμάσει κανείς το πράσινο, τα πλατάνια και το τρεχούμενο νερό ενώ μικρά παλιά πετρόχτιστα σπιτάκια συμπληρώνουν την παραμυθένια εικόνα.
Το 2003 ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης της γραμμής του οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν το 2009.Επιπλέον δρομολογήθηκαν και νέοι συρμοί της ελβετικής εταιρίας STADLER, που αντικατέστησαν τους παλαιούς οι οποίοι λειτούργησαν για περισσότερο από σαράντα χρόνια.

ΠΛΑΝΗΤΕΡΟ
Στα 10χλμ από το HOTEL MELAMPOUS στο δρόμο προς την Kλειτορία θα βρείτε το γραφικό Πλανητέρο σε υψόμετρο 700 μέτρων σε ένα μοναδικό τοπίο που κυριαρχούν οι καρυδιές και πλατάνια και τα ορμητικά νερά γύρω από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού. Δείτε τον παραδοσιακό νερόμυλο και δοκιμάστε τις πέστροφες που εκτρέφουν στην περιοχή.
Από το Πλανητέρο, ξεκινούν ενδιαφέροντα ορειβατικά μονοπάτια προς Ελατόφυτο, Μάζι (μισή ώρα) και Ντουρντουβάνα (6 ώρες).
Eπίσης το μονοπάτι Ε4 προς Λουσούς (4 ώρες) και Καλάβρυτα (6,5 ώρες)
Σε κάποια από τα τεράστια, παλιά πλατάνια η διάμετρος του κορμού φτάνει τα 4 μέτρα. Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός». Το μεγαλύτερο μέρος του πλατανόδασους ανήκει στο δασαρχείο Καλαβρύτων και στην ένωση Μύλων, Νεροτριβών και Ιχθυοτροφείων του Πλανητέρο

ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΥΓΟΣ
Είναι γνωστά σήμερα με την ονομασία Μαυρονέρι ή Αθάνατο νερό,είναι οι πηγές του ποταμού Κράθη στο Χελμό σε υψόμετρο 2100μ.Η πηγή Στύγα(Στυξ),όπως πίστευαν οι αρχαίοι,συνδεόταν με μια αντίστοιχη υποχθόνια πηγή που τα νερά της έβγαιναν από τα Τάρταρα.Κατά τη μυθολογία ήταν Ωκεανίδα που είχ το παλάτι της στα Τάρταρα και τη φιλούσαν μέρα νύχτα οι δράκοι. Στα ύδατα της στυγός ορκίζονταν οι θεοί και αυτός ήταν ο πιο σοβαρός όρκος που μπορούσαν να κάνουν.Έλεγαν επίσης ότι όποιο ζωντανό ον έπινε από το νερό της πέθαινε, και οποιοδήποτε μέταλλο βουτούσε στα νερά της έλιωνε. Εκεί η Νηρηίδα Θέτιδα βούτηξε το γιο της Αχιλλέα που έγινε άτρωτος, κρατώντας τον από τη φτέρνα, που έμεινε και το μοναδικό τρωτό σημείο στο σώμα του.

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ
Βρίσκεται στην κορυφή Νεραϊδοραχή στο όρος Χελμός σε ύψος 2.340 μέτρων. Η απόσταση παρατήρησής του, είναι περίπου το μέσο του Σύμπαντος. Έχει πάρει το όνομά του από τον Αρίσταρχο τον Σάμιο, σημαντική προσωπικότητα αστρονομίας στην αρχαιότητα. Το Τηλεσκόπιο είναι υπερσύγχρονης τεχνολογίας με κάμερες και φασματογράφους υψηλής ευκρίνειας αλλά και ειδικά επιστημονικά όργανα και βλέπει σε απόσταση 7 δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη.
Το Τηλεσκόπιο ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και πρόκειται για το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης.

ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ
Ένα από τα ξεχωριστά μνημεία της πόλης των Καλαβρύτων είναι ο Τόπος της Θυσίας, στο λόφο του Καπή, που βρίσκεται 9χλμ από το ξενοδοχείο ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ.
Εκεί στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν από τους Γερμανούς όλοι οι άνδρες από 14 ετών και πάνω, όπου και εκτελέστηκαν.Σήμερα στη ράχη του Καπή βρίσκεται ένας μεγάλος
Σταυρός που θυμίζει το αποτρόπαιο έγκλημα. Στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των Εκτελεσθέντων. Στην κατακόμβη είναι αναρτημένα μικρά καντήλια ισάριθμα με τις οικογένειες των εκτελεσθέντων.

ΜΟΥΣΕΙΟ
Βρίσκεται σε απόσταση 13χλμ από το ξενοδοχείο μας, χωμένη μέσα στα δέντρα.Εντός της περιβόλου της μονής βρίσκεται το εκκλησάκι όπου κηρύχθηκε η επανάσταση του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό κατά την εορτή του Ευαγγελισμού του 1821 και φυλάσσεται διάτρητο από σφαίρες το λάβαρο που υψώθηκε στην επανάσταση. Την 25η κάθε έτους πραγματοποιούνται οι εορταστικές εκδηλώσεις με σημαντικότερη την αναπαράσταση της συνέλευσης των οπλαρχηγών και την ύψωση του λαβάρου.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ->10-13:00 &16:00-17:00 ΤΗΛ->2692022363

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Σε απόσταση 20χλμ από το ξενοδοχείο ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ,πάνω σε ένα άγριο βράχο ύψους 120 μέτρων,βρίσκεται το μοναστήρι που σύμφωνα με τη παράδοση ιδρύθηκε το 362 μχ από τους μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο στη θέση που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας στο βάθος της σπηλιάς. Η εικόνα βρέθηκε από μία βοσκοπούλα και είναι πλασμένη από κερί και μαστίχα από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Έχει καεί και καταστραφεί 5 φορές με τελευταία το 1943 όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους 22 μοναχούς και όλο το προσωπικό της μονής και πέταξαν τα πτωματά τους στο γκρεμό. ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ->8-12 & 13:00 εώς δύση ηλίου

ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΙΜΝΩΝ
Το «Σπήλαιο των Λιμνών» βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά,επί του επαρχιακού δρόμου Πατρών–Καλαβρύτων–Κλειτορίας–Τριπόλεως. Απέχει μόλις 4χλμ από το HOTEL MELAMPOUS και 9 χλμ. από την Κλειτορία. Έίναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης.
Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς του, έχει κάτι αποκλειστικά δικό του: τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες (εκτείνονται σε τρεις ορόφους), που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο! Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα.
Περιλαμβάνει εγκατάσταση καλλιτεχνικού φωτισμού. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ΄ ευθείαν στο 2ο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος προκαλούν θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου. Το τμήμα αυτό προορίζεται για βιοσπηλαιολογικό εργαστήριο διεθνούς προβολής. Τηλ.: 2692031001, 2692031633

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ
Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται σε απόσταση 10χλμ περίπου από το HOTEL MELAMPOYS,είναι από τα πιο φημισμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, γεγονός που οφείλεται εκτός από τις υπηρεσίες που προσφέρει και την ομορφιά του τοπίου, στην σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα, πράγμα που διευκολύνει ακόμη και για μια μονοήμερη εξόρμηση.
Λειτουργεί στη ΒΔ πλευρά του Χελμού στη θέση Βαθειά Λάκα και σε υψόμετρο από 1650 μ. έως 2340 μ.
Εδώ, βρίσκεται ο ψηλότερος στην Ελλάδα εναέριος αναβατήρας που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να απολαύσει μια καταπληκτική θέα που εκτείνεται ως τα νερά του Κορινθιακού Κόλπου, στην Ανατολική Αχαϊα.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, χάρη στις πλούσιες υποδομές του, μπορεί να ανταποκριθεί με άνεση στις υψηλές απαιτήσεις αθλητικών αποστολών ή μεμονομένων αθλητών που ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ.
Στην τοποθεσία Διάσελο Αυγού στα 2.100 μ., λειτουργεί το ορειβατικό καταφύγιο Β. Λεοντόπουλος, χωρητικότητας έως 15 άτομα, με θέρμανση (σόμπα πετρελαίου και τζάκι), το οποίο μπορείτε να επισκευθείτε μετά από πορεία μισής ώρας από το χιονοδρομικό κέντρο. Τηλ: 2692024451, 2692024452

ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΘΡΕΣ
Στις δυτικές υπώρειες του Χελμού θα συναντήσετε τις <<Καταβόθρες>>.Από εδώ το νερό κατέληγε υπογείως στο ποταμό Αροάνιο.Η καλιακουδότρυπα είναι μια κατακόρυφη τρύπα στο κάτω μέρος της πλαγιάς του Αΐ-Λια(Αρχαίων Λουσών)με κυκλική διάμετρο 3-4 μέτρα και μεγάλο ανεξερέυνητο βάθος, στο εσωτερικό της οποίας φτιάχνουν φωλιές τα καλιακούδια (μάυρα κοράκια) από τα οποία πήρε και το όνομα.

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΓΕΦΥΡΙ
Βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Κ.Λουσών – Σιγουνίου, στη θέση <<Καταβόθρες>>.Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα οικοδομικής τέχνης του 1900 αιώνα-ζωντανή μαρτυρία της τεχνοτροπίας και τεχνογνωσίας των κτιστάδων και γεφυροποιών της περιοχής και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων. Έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΛΟΥΣΩΝ
Πρόκειται για μια από τις γνωστότερες αρκαδικές πόλεις που έλεγχε ολόκληρο τον Επανώκαμπο. Από τις αρχές του 20ου αιώνα το Αυστριακό αρχαιολογικό ινστιτούτο ανασκάπτει συστηματικά την αρχαία πόλη στην αγορά της οποίας έχουν έλθει στο φως ο δωρικός ναός Αρτέμιδος ημέρας που κατασκευάστηκε στις αρχές του 3ου αιώνα Π.Χ.σε ένα ιδιόρρυθμο σχέδιο, λείψανα του γεωμετρικού, παλαιότερου ναού της θεάς, το βουλευτήριο,η κρήνη και το πρόπυλο. Λίγο χαμηλότερα έχει ανασκαφεί μια σημαντική ελληνιστική οικία με κεντρική αυλή, ενώ ανασκάπτονται ένας ακόμα σημαντικός ναός και μία στοά στη θέση «Στάδιο».
Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης εντοπίστηκε πριν από λίγα χρόνια αλλά δεν έχει ανασκαφτεί ακόμα. Επειδή η περιοχή που περιβάλλει την αρχαία πόλη έχει διατηρήσει την αρχαία μορφή της, έχει κηρυχθεί ολόκληρη ως αρχαιολογικός χώρος ώστε να αποφευχθούν οι βίαιες αλλοιώσεις του τοπίου. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο χωριό μας Λουσοί ή Σουδενά.
Design & hosting by  Τουριστικός Οδηγός Ελλάδος. Διαμονή, καταλύματα, πληροφορίες, μετακινήσεις, ξενάγηση, προσφορές για οικονομικές διακοπές, προτάσεις διαμονής σε επιλεγμένα καταλύματα, online κρατήσεις στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Πλήρης κατάλογος λίστα με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα, ξενώνες, παραδοσιακά αρχοντικά, παραδοσιακοί ξενώνες, βίλλες, κατοικίες, στούντιος, studios, κάμπινγκ σε όλη την Ελλάδα HotelsLine.gr